Judit
2 °C
7 °C

A suceavai érsek is ügynök volt

MTI
2007.10.09. 21:30

Újabb román ortodox egyházi vezetőről állapították meg, hogy együttműködött a kommunista rendszer titkosszolgálatával, a Securitatéval, jelentették kedden román hírforrások. A Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) Pimen suceavai érsekről állapította meg, hogy ügynökmúlttal rendelkezik. Az átvilágítási bizottság megerősítette egyik korábbi döntését is, miszerint Andrei Andreicut gyulafehérvári érsek is besúgó volt.

Az ortodox egyházi vezetők átvilágítása azt követően került ismét napirendre, hogy augusztusban elhunyt Teoctist pátriárka, s az egyházi zsinatnak új vezetőt kellett választania. A CNSAS vezetősége már augusztus elején jelezte: megpróbálja átvilágítani minden vezető ortodox főpap múltját a szeptemberi pátriárkaválasztásig, amelyből Daniel érsek került ki győztesen, ő foglalta el a román görögkeleti egyház legmagasabb tisztségét.

Az átvilágítási bizottságnak nem sikerült betartania a kitűzött határidőt, ennek ellenére folytatta az egyházi vezetők aktáinak felkutatását. A gyulafehérvári érsekség jelezte, hogy bíróságon kívánja megtámadni a grémium döntését. A suceavai érsek viszont még fellebbezhet a CNSAS-nál, ugyanis az ő múltjáról először tett elmarasztaló megállapítást a testület.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?