Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Laura Bush elítéli a burmai terrort

MTI
2007.10.10. 15:25

Az amerikai first lady, Laura Bush egészen szokatlan módon külpolitikai állásfoglalást tett közzé: a "mianmari terror" beszüntetésére szólított fel egy amerikai lapban.

Laura Bush - aki nem szokott külpolitikai nyilatkozatokat tenni, még kevésbé újságcikkeket megjelentetni - azt írta a szerdai The Wall Street Journal hasábjain, hogy a mianmari juntának "félre kell állnia", be kell szüntetnie a nép elleni "terrorkampányokat" a demokratikus Mianmar érdekében.

A konzervatív lap vélemény rovatának élén olvasható állásfoglalás szerint a katonai kormányzatnak félre kell állnia, hogy "út nyíljon a legitim vezetők által kormányzott, egységes Burma felé". A first lady - aki a Fehér Ház politikáját követve az ország régi nevét használja - azt írta, hogy a fegyveres erőknek nem kell tartaniuk az átmenettől, "egy demokratikus Burmában van hely egy professzionális hadsereg számára".

Laura Bush felszólította a mianmari katonai vezetőket: bocsássák szabadon a bebörtönzött ellenzéki vezetőket, hogy azok előkészíthessék az átmenetet a demokráciába. "A világ figyel és várakozik" - írta. Az amerikai elnök feleségének állásfoglalása szerint a katonai rezsim "helyzete napról napra gyöngül (...) eljött a szabad Burma ideje".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!