Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Januárban választ Pakisztán

MTI
2007.10.10. 18:27

Pakisztánban januárban lesznek a parlamenti és tartományi választások, amelyeken az államfő célja szerint a mérsékeltek szállnak szembe az erősödő vallási szélsőségesekkel.

Saukat Aziz miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy január elején ügyvezető kormány alakul a választások megszervezésére. Ezek szabadok és tisztességesek lesznek, s biztosítékul külföldi megfigyelőket is meghívnak - mondta. A választások ennél pontosabb időpontjáról még nincs döntés.

Pakisztánban szombaton Pervez Musarraf államfőt - ellenzéki bojkott közepette - elsöprő többséggel újraválasztották, bár a jelöltségének jogszerűségét támadó petíciók miatt a legfelsőbb bíróság jóváhagyása is kell az eredmény megerősítéséhez. A beadványok megvizsgálását október 27-én kezdi a testület.

A sajtóban terjedő találgatások szerint Musarraf tábornok bevezetheti a rendkívüli állapotot, ha a bíróság érvényteleníti a választást. Egy az elnökséghez közel álló forrás az esetleges kemény intézkedést azzal indokolta, hogy maximálisan el akarják kerülni a kaotikus helyzet kialakulását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!