Erzsébet
1 °C
4 °C

Gambari felszólalt a burmai letartóztatások ellen

MTI
2007.10.15. 17:36

Ibrahim Gambari, az ENSZ mianmari (burmai) megbízottja hétfőn felszólította a katonai juntát, hogy azonnal vessen véget az ellenzékiek letartóztatásának. Bangkokban, ázsiai körútja első állomásán Gambari újságírók előtt rendkívül megdöbbentőnek nevezte az előállítások, kihallgatások és megfélemlítések folytatódását az ázsiai országban. "Ezeket az intézkedéseket azonnal le kell állítani", mert "az ENSZ és Burma közötti kölcsönös kötelezettségvállalás szelleme ellen hatnak" - jelentette ki a megbízott.

Az Amnesty International jogvédő szervezet bejelentette, hogy a hét végén hat újabb ellenzékit, köztük két volt diákvezért vettek őrizetbe, akik részt vettek a junta ellen augusztus közepén kirobbant tüntetések szervezésében. Gambari, aki hétfőn érkezett Bangkokba, azután beszélt erről, hogy találkozott Nitja Pibulszonggram thaiföldi külügyminiszterrel.

Az ENSZ befolyásos ázsiai államok segítségével akar nyomást gyakorolni a juntára. Az Egyesült Államok azt szorgalmazta, hogy a világszervezet nigériai nemzetiségű tisztségviselője mielőbb utazzon el Burmába, ahol a múlt hónapban már tárgyalt a junta első számú vezetőjével, Than Sve tábornokkal és Aung Szan Szú Kjivel, az ellenzék házi őrizetben tartott vezetőjével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?