Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Öngyilkos merénylő megölt hat iraki rendőrt

2007.10.15. 13:23

Öngyilkos merénylő megölte hétfőn egy iraki törzsi rendőrségi alakulat hat tagját egy Bagdadtól 80 kilométerrel északra, Balad város melletti ellenőrzőpontnál, jelentették a hatóságok.

A halálos áldozatokon kívül sok sérültje is van a robbantásos merényletnek. A szóban forgó törzsi rendőrséget Szaláheddín tartomány szunnita arab törzseinek szövetsége, a Szaláheddíni Ébredés Tanácsa hozta létre az al-Kaida iraki terrorcsoportja elleni küzdelemre. A rendőri alakulat ellen számos merényletet követnek el e tartományban.

Hasonló törzsi szövetségek alakultak el-Anbár és Dijála tartományokban is. Az amerikai erők több száz szunnita törzsi tagot, sőt felkelőcsoportok tagjait regisztráltak már az al-Kaida ellen harcoló "aggódó állampolgári" erők soraiban. Eddig el-Anbárban volt a legtöbb sikerük a törzsi rendőröknek, pedig erről a tartományról azt gondolták korábban, hogy végleg a terrorcsoport irányítása alá került. Amióta a törzsek ott az al-Kaida ellen fordultak, az erőszakcselekmények száma jócskán alábbhagyott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!