Iván
21 °C
39 °C

Kilábalt intézményes válságából az EU

MTI
2007.10.19. 21:52

Kilábalt az intézményes válságból, erősebbé és nagyobb nemzetközi befolyásúvá válhat és jobban szolgálhatja lakóinak érdekeit az Európai Unió azt követően, hogy a pénteken befejezett lisszaboni informális találkozón a tagországok állam- és kormányfői véglegesítették és jóváhagyták a reformszerződés szövegét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök értékelése szerint a portugál elnökség bölcs és rendhagyó taktikájának volt köszönhető a lisszaboni EU-csúcson hajnalban elért áttörés, amellyel tető alá került a reformszerződés.

A magyar kormányfő arra is rámutatott, hogy az európai reformszerződésről évek óta tartó vitában Budapest következetesen azonos elveket képviselt. Ennek jegyében igényelte az alapvető európai értékek, bennük a kisebbségi és kisebbségvédelmi értékek, kötelezettségek megjelenítését, a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak hangsúlyozását.

Az EU közel egy évtizede készülő intézményes reformja - amely alkotmányos szerződés formájában nem bizonyult elfogadhatónak valamennyi tagország lakossága számára - így 2009-től folyamatosan életbe léphet.

A reformszerződés a mélyebb uniós együttműködéshez és a további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat végzi el a sok elemében még hatországosra szabott intézményrendszeren.