Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kilábalt intézményes válságából az EU

MTI
2007.10.19. 21:52

Kilábalt az intézményes válságból, erősebbé és nagyobb nemzetközi befolyásúvá válhat és jobban szolgálhatja lakóinak érdekeit az Európai Unió azt követően, hogy a pénteken befejezett lisszaboni informális találkozón a tagországok állam- és kormányfői véglegesítették és jóváhagyták a reformszerződés szövegét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök értékelése szerint a portugál elnökség bölcs és rendhagyó taktikájának volt köszönhető a lisszaboni EU-csúcson hajnalban elért áttörés, amellyel tető alá került a reformszerződés.

A magyar kormányfő arra is rámutatott, hogy az európai reformszerződésről évek óta tartó vitában Budapest következetesen azonos elveket képviselt. Ennek jegyében igényelte az alapvető európai értékek, bennük a kisebbségi és kisebbségvédelmi értékek, kötelezettségek megjelenítését, a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak hangsúlyozását.

Az EU közel egy évtizede készülő intézményes reformja - amely alkotmányos szerződés formájában nem bizonyult elfogadhatónak valamennyi tagország lakossága számára - így 2009-től folyamatosan életbe léphet.

A reformszerződés a mélyebb uniós együttműködéshez és a további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat végzi el a sok elemében még hatországosra szabott intézményrendszeren.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?