Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyelországban megkezdődött az előre hozott parlamenti választás

MTI
2007.10.21. 08:23

Lengyelországban vasárnap megkezdődött az előre hozott parlamenti választás.

A mintegy 25 ezer szavazóhelyiségben reggel 6 órától este 8 óráig várják a szavazásra jogosult 30 millió állampolgárt, hogy megválassza 6188 jelölt közül a szejm, az alsóház 460 képviselőjét, valamint 685 jelölt közül a 100 szenátort.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök azért döntött a választások előre hozatala mellett, mert pártja, a 2005-ös választások győztese, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) hosszabb távon képtelennek bizonyult arra, hogy stabil többséget biztosítson magának a kormányzáshoz. A vasárnapi választások tétje az, hogy sikerül-e a PiS-nek megszereznie az abszolút többséget ahhoz, hogy önállóan alakítson kormányt.

A legfrissebb közvélemény-kutatások a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) győzelmét jelzik előre. Az OBOP közvélemény-kutató intézet szerint a liberális párt 43 százalékot szerez (228 mandátum), a PiS 33 százalékot ér el (162 mandátum), a Baloldal és Demokraták (LiD) elnevezésű balközép koalícióra 12 százalék jut (46 képviselő), és bejut a szejmbe a Lengyel Parasztpárt (PSL) is 7 százalékkal (22 képviselő). A PBS DGA intézet felmérése szerint a PO-ra 42 százalék (221 mandátum), a PiS-re 32 százalék (156 képviselő), a LiD-re 12 százalék (52 mandátum), a PSL-re pedig 7 százalék (29 képviselő) szavazat jut.