Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Szövetségi gyűlést választanak a svájciak

MTI
2007.10.21. 08:40
Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel Svájcban, ahol újraválasztják a szövetségi gyűlés, a parlament két házát - a nemzeti tanácsot és az államok (kantonok) tanácsát.

A nemzeti tanács 200 tagját arányos választási rendszerben választják meg, a kantonokat képviselő felsőházban a többségi szavazati elv alapján oszlik meg a 46 mandátum. A szavazóhelyiségek 12 órakor zárnak, az első országos előrejelzéseket 19 órára várják.

Szokatlanul durva, rasszista megnyilvánulásoktól sem mentes kampány előzte meg a választásokat. A jobboldali-populista, idegen- és EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) volt a hangadó.

A legutolsó közvélemény-kutatás szerint nem változnak meg gyökeresen az erőviszonyok a vasárnapi szavazás nyomán. A bevándorlás és a munkanélküliség miatti aggodalmakat meglovagló populisták megőrzik vezető helyüket, és várhatóan 27 százalék körüli szavazatot kapnak, a Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) 21-22 százalékra számíthat. A Svájci Radikális-Demokrata Pártra (FDP) és a kereszténydemokratákra (CVP) 15-15 százalék juthat. Jelentősen növelhetik mandátumaik számát a zöldek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!