Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szövetségi gyűlést választanak a svájciak

MTI
2007.10.21. 08:40
Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel Svájcban, ahol újraválasztják a szövetségi gyűlés, a parlament két házát - a nemzeti tanácsot és az államok (kantonok) tanácsát.

A nemzeti tanács 200 tagját arányos választási rendszerben választják meg, a kantonokat képviselő felsőházban a többségi szavazati elv alapján oszlik meg a 46 mandátum. A szavazóhelyiségek 12 órakor zárnak, az első országos előrejelzéseket 19 órára várják.

Szokatlanul durva, rasszista megnyilvánulásoktól sem mentes kampány előzte meg a választásokat. A jobboldali-populista, idegen- és EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) volt a hangadó.

A legutolsó közvélemény-kutatás szerint nem változnak meg gyökeresen az erőviszonyok a vasárnapi szavazás nyomán. A bevándorlás és a munkanélküliség miatti aggodalmakat meglovagló populisták megőrzik vezető helyüket, és várhatóan 27 százalék körüli szavazatot kapnak, a Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) 21-22 százalékra számíthat. A Svájci Radikális-Demokrata Pártra (FDP) és a kereszténydemokratákra (CVP) 15-15 százalék juthat. Jelentősen növelhetik mandátumaik számát a zöldek.