Tekla
8 °C
20 °C

Élő pajzsot használnak a tálibok Afganisztánban

MTI
2007.10.21. 13:13

Tálib fegyveresek "élő pajzsként" használtak fel civileket Afganisztán keleti Kunár tartományában amerikai erőkkel vívott csatározásukban - közölte vasárnap a NATO Afganisztánban harcoló erőinek szóvivője. Ennek ellenére a kormányellenes fegyveresek ötven harcosukat vesztették el a hét végi harcokban.

A szóvivő közlése szerint húsz tálib és egy civil vesztette életét a pakisztáni határ közelében, a Korengal-völgyben lezajlott ütközetben, amelyben az amerikai erők tüzérségi fegyvereket és a harci repülőgépeket is bevetettek. További 11 polgári személy megsérült. A NATO-erők szóvivője szerint helyi törzsi elöljárókkal folytatott megbeszélésekből szűrték le a koalíció illetékesei azt a következtetést, hogy a tálibok "élő pajzsként" használnak a térségben civileket, vagy legalábbis olyan állásokból lőnek a koalíciós erők katonáira, amelyek közelében polgári személyek is tartózkodnak.

A koalíciós erők vasárnap hajnali közleménye szerint több mint harminc feltételezett tálib harcossal végeztek az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció katonái Hilmend tartomány Musza Kala körzetében az előző napi heves harcokban.