Helyhatósági választások kezdődtek Kubában

MTI
2007.10.22. 10:36

A helyhatósági választásokkal megkezdődött Kubában a választási folyamat, amely jövő tavasszal éri el csúcspontját a parlamenti választásokkal. Vasárnap országszerte 8,3 millió, 16 évesnél idősebb szavazásra jogosult állampolgárt vártak az urnákhoz, hogy a 37258 jelölt közül megválassza a települési önkormányzatok 15236 képviselőjét. A második fordulót október 28-án tartják. Az első fordulón a szavazásra jogosultak több mint 90 százaléka vett részt.

Áprilisban választják meg a regionális közgyűlések képviselőit, majd a parlamentet. A parlamenti képviselők döntenek az államtanács összetételéről, amelynek élén létrehozása, 1976 óta Fidel Castro áll. Az állami televízió jelentése szerint Fidel Castro elnök déltájban adta le szavazatát ismeretlen helyen, ahol közel 15 hónapja lábadozik.

Castro tavaly júliusban adta át ideiglenesen a hatalmat öccsének, Raúlnak, miután súlyos bélműtéten esett át. A televízióban reggel ismertetett közleményében a 81 éves vezető az Egyesült Államok elnökét, George Busht ostorozta. A választást bojkottálták a másként gondolkodók. Martha Beatriz Roque ellenzéki vezető szerint a "választások nem demokratikusak, ezért nem is nevezhetők választásoknak".