Árpád
-2 °C
3 °C

Rabin ellen tüöntettek Izraelben

MTI
2007.10.25. 06:42

Magát szélsőjobboldalinak való mintegy 200 tüntető gyűlt össze Tel-Avivban szerda este, 12 évvel Jichák Rabin izraeli kormányfő meggyilkolása után, hogy az emlékét bírálja. A tüntetők a gyilkosságnak a héber holdnaptár szerinti 12. évfordulójára rendezett hivatalos ünnepségek ellen tiltakoztak.

"Azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk Rabin igazi arcát" - mondta Kati Kohen, az egyik szervező. A felszólalók elítélték Rabin politikáját, aki szerintük "több ezer ártatlan zsidó haláláért felelős".

Jichák Rabint 1995. november 4-én Jigal Amir lőtte le egy tel-avivi békenagygyűlésen. Izraeli szélsőjobboldaliak szerint a gyilkosságot a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét rendezte meg, hogy befeketítse őket. A gyűlést ellentüntetők próbálták megakadályozni.

"Szégyen, hogy ilyen estét engedélyezhettek Izraelben" - mondta Jariv Oppenheimer, a Békét most pacifista szervezet egyik vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?