Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Agyonlőttek egy üzbég újságírót Kirgizisztánban

Független Hírügynökség
2007.10.25. 14:22

Agyonlőttek egy üzbég származású újságírót szerda este Kirgizisztánban, jelentette be a kirgiz rendőrség csütörtökön. Aliser Szajpovot a dél-kirgizisztáni Os városában ölte meg ismeretlen tettes. A 26 éves újságírót akkor érte a támadás, amikor kilépett irodájából a város központjában. Az újságíró a helyszínen belehalt mellkas- és fejlövéseibe, mondta Os rendőrfonöke újságíróknak, de további részleteket nem árult el.

Os város a kirgiz-üzbég határ közelében fekszik, és jelentős üzbég kisebbségnek ad otthont. Szajpov üzbég származású kirgiz állampolgár volt. Üzbég nyelvű újságot adott ki, amelyben a szomszédos Üzbegisztán elnökét, Iszlam Karimovot gyakran kritizálta. Az újság példányait átcsempészte Üzbegisztánba, ahol a média szigorú állami ellenőrzés alatt áll. Támadta a kirgiz hatóságot is, mert szerinte nagy szerepe van abban, hogy Karimov elnök hatalma saját országának határain túlra is kiterjedt. Szajpov dolgozott az Amerika Hangjának (Voice of America) is, ami az Egyesült Államok kormányának rádió- és televízió-szolgáltatója.

Üzbegisztán két évtizede Karimov elnök elnyomó uralma alatt áll. A következő elnökválasztás december 23-án lesz. Ellenzéki jelöltek nem indulnak, ugyanis mindannyian száműzetésben vannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!