Irán szerint Washington terroristákat támogat

MTI
2007.10.29. 00:09

Irán olyan bizonyítékok - köztük iratok - birtokában van, amelyek igazolják, hogy az Egyesült Államok terrorista csoportokat támogat a Közel-Keleten - állította vasárnap egy magas rangú teheráni tisztségviselő.

Az állítólagos bizonyítékokról Szajed Dzsalili, Irán nukleáris ügyekben illetékes új főtárgyalója beszélt, amikor fogadta a Teheránba látogató Ali Babacan török külügyminisztert. Ankara azzal fenyegetőzik, hogy hadműveletet indít a szakadár kurd gerillák ellen Észak-Irakban, akik ottani támaszpontjaikat ugródeszkának használják fel Törökország elleni támadásokra. A gerillák Irán ellen is végrehajtottak fegyveres akciókat, Teherán válaszul az iráni tüzérséggel lövetett iraki célpontokat.

Dzsalili az iráni televízió beszámolója szerint megjegyezte: a gerillák az Egyesült Államok iraki katonai jelenléte ellenére tevékenykednek az arab országban. A tisztségviselő szerint ez arra utal, hogy Washingtonnak nem áll szándékában leszámolni a lázadókkal. Dzsalili szót ejtett olyan iratokról és egyéb információról is, amelyek szerinte bizonyítják, hogy az Egyesült Államok terrorista csoportokat támogat a térségben, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy támogatást nyújt és kiképzésben részesíti az iraki lázadók bizonyos csoportjait. Irán ezt tagadja és az amerikai katonai jelenléttel magyarázza az iraki erőszakhullámot. Washington és Teherán az iráni atomprogram miatt is vitában áll egymással.