Piroska
-1 °C
5 °C

Nem engedtek be Oroszországba egy angol ügyvédet

MTI
2007.11.22. 12:36

Kitoloncolták Oroszországból William (Bill) Bowring jogvédőt, emberi jogi ügyekre szakosodott brit jogászt, aki korábban csecseneket védett az európai emberi jogi bíróság előtt, és tanúként szerepelt a Yukos ügyben - jelentette a Kommerszant című orosz lap csütörtökön.

Bowring azért érkezett Oroszországba, hogy előadásokat tartson Asztrahanyban egy, az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében. Közleménye szerint a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársai asztrahanyi szállodájában keresték fel, s ott közölték vele, hogy turistavízuma nem jogosítja fel munkavégzésre. Ezért 2000 rubel bírságot kellett fizetnie, és el kellett hagynia az országot.

Orosz jogvédők aggodalmuknak adtak hangot Bowring kitoloncolása miatt. A Szövetségi Migrációs Szolgálat ezzel szemben csütörtökön azt hangoztatta, hogy az ügyben nincs politika, pusztán az oroszországi tartózkodás elemi szabályainak megsértéséről van szó.

Ljudmilla Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője az Interfax hírügynökségnek elmondta: nyilván válaszlépéséről van szó: London nem adja ki például Borisz Berezovszkij milliárdost, Oroszországból pedig kitesznek egy emberi jogi kérdésekkel foglalkozó professzort, aki nem hivatalos személyiség.

Bowring több londoni egyetemen tanít nemzetközi jogot, és az angol ügyvédi kamara emberi jogi bizottságának is a tagja. Oroszországban elsősorban arról ismert, hogy többször védett orosz állampolgárokat a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt.