Hivatalosan is az ellenzék nyert Koszovóban

MTI
2007.12.03. 15:09

A pristinai központi választási bizottság hivatalosan megerősítette hétfőn, hogy a Hasim Thaqi volt lázadóvezér és ellenzéki politikus vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) nyerte meg a november 17-i koszovói választásokat. A nyilvánosságra hozott választási eredmények szerint a PDK a szavazatok 34,3 százalékát szerezte meg, és ezzel 37 képviselői mandátumhoz juthat a 120 fős parlamentben.

Az eddig kormányzó, Fatmir Sejdiu elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetségre (LDK) a választók 22,6 százaléka szavazott, ami 25 mandátumot jelent a pártnak. A harmadik helyen a szavazatok 12,3 százalékával Bexhet Pacolli üzletember Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű szervezete végzett, és 13 képviselői helyhez jutott.

Tizenegy mandátummal jutott be a parlamentbe Nexhat Daci volt parlamenti elnök Dardanija Demokratikus Szövetsége (DSD) nevű szervezete, tíz képviselői helyet pedig a Hágában ítéletére váró egykori miniszterelnök és ugyancsak volt gerillavezér Ramus Haradinaj Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű formációja szerzett meg. Veton Suroi politológus ORA nevű szervezete egyetlen parlamenti mandátumhoz sem kapott elegendő szavazatot.