Varsónak nem sürgős az amerikai rakétavédelmi rendszer

MTI
2008.01.07. 14:04

A Newsweek Polskának nyilatkozó Donald Tusk lengyel kormányfő szerint nincs ok sietni az amerikai rakétavédelmi rendszer néhány rakétájának befogadását illető lengyel döntéssel.

"Ne felejtsük el, hogy a tervezett amerikai rakétapajzs Amerika védelmét hivatott szolgálni, nem Lengyelországét" - idézi a lap a novemberben hivatalába lépett miniszterelnök szavait. Tusk azt is hansúlyozta, hogy további tárgyalásokat kell folytatni az ügyről az amerikai féllel., sőt, a rendszert élesen ellenző Moszkvával is, hogy kiderüljön, pontosan mi aggasztja az oroszokat.

Tusk elődje, Jaroslaw Kaczynski fenntartások nélkül támogatta az amerikai rakétaelhárító rakéták Lengyelországba telepítését, és már a múlt év elején megkezdte erről a tárgyalásokat Washington megbízottaival. A Moszkva által ellenzett rakétavédelmi rendszerük részeként tíz rakétaelhárító rakétát (ellenrakétát) akarnak telepíteni az amerikaiak Lengyelország északi részére, és egy radart a Cseh Köztársaságba. Amerikai indoklás szerint "lator államok", főleg Irán esetleges rakétatámadásainak elhárítása végett van szükség a rakétapajzs kiépítésére.