Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Tusziellenes propaganda a ruandai iskolákban

MTI
2008.01.09. 17:47

Tizennégy évvel a népirtás után még mindig nem szűnt meg a gyűlöletkeltés a tuszi kisebbség ellen az iskolákban, jelentette egy ruandai parlamenti vizsgálóbizottság. A jelentés szerint összesen 84 iskolában terjed a tuszik ellen lázító propaganda a közép-afrikai országban. Akadt például röplap, amely kígyónak nevezi a kisebbségi népcsoport tagjait. "Elegünk van belőlük és megöljük mindet" - áll a szövegben.

A bizottsági jelentés erősen nyugtalanítja a képviselőket. Sokan szigorú intézkedéseket javasolnak a gyűlöletkampány letörésére. Felmerült, hogy a kisebbség ellen uszító tanárokat bíróság elé kellene állítani, az anonim röplapokat terjesztő diákokat pedig "átnevelőtáborba" kellene küldeni.

1994-ben száz nap alatt legalább 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le megvadult hutu milicisták. A vérengzés fő felelőseinek felkutatására és megbüntetésére egyébként az ENSZ 1994 novemberében nemzetközi törvényszéket (ICTR) állított fel a szomszédos Tanzániában. Az ICTR már harmincnál is több ítéletet hozott, köztük négy egykori miniszter ellen, öt vádlottat viszont fölmentett.