Titkosszolgálatok politikai nyomásgyakorlását vizsgálják

2008.01.11. 14:47

Bizottságot állít fel a lengyel parlament, hogy tisztázza, igaz-e, miszerint az előző, Jaroslaw Kaczynski vezette kormány a titkosszolgálatok segítségével próbálta besározni politikai ellenfeleit. a tavalyi választásokon elbukott Kaczynski-féle Jog és Igazságosság (PiS) konzervatív párt, mindenestre visszautasította a vádat, és közölte, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a testület felállítását.

Donald Tusk jelenlegi miniszterelnök pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) még ellenzéki erőként, baloldali politikusokkal együtt azzal vádolta meg az igazságügyi minisztert, a titkosszolgálatokat és az ügyészek egy részét, hogy hatalmukkal visszaélve megpróbálják elhallgattatni a kormány bírálóit és politikai ellenfeleit.

Az ellenzék egyebek közt arra, a korrupcióellenes hivatal (CBA) által végrehajtott tavaly nyári akcióra hivatkozott, amely során rövid időre őrizetbe vették Andrzej Lepper volt mezőgazdasági miniszter, kormányfő-helyettest, a koalícióhoz tartozó populista Samoobrona (Önvédelem) párt vezetőjét. Lepper tagadta a vádakat, mégis azonnal menesztették, holott az ügyészség azonban nem emelt ellene vádat.

Janusz Kaczmarek akkori belügyminiszter, akit augusztusban váltottak le, miután vádeljárást indítottak ellene bizalmas információk kiszivárogtatása és hamis tanúzás címén, felmentése után szintén azzal vádolta meg Kaczynski kormányfőt, illetve más vezető kormányzati tisztségviselőket, hogy újságírók utáni titkos nyomozásra és ellenzéki politikusok befeketítésére használják a titkosszolgálatokat.