95 százalékos részvétel a kubai választásokon

MTI
2008.01.21. 10:11

Az urnazárás előtt egy órával a 8,4 millió szavazásra jogosult állampolgár 95 százaléka adta le voksát a vasárnapi kubai parlamenti és tartományi gyűlési választásokon, közölte hétfőre virradóra a havannai országos választási bizottság. A nemzetgyűlés 614 képviselőjelöltje között versenybe szállt az újabb ötéves mandátumért a szigetország első számú vezetője, a 81 éves Fidel Castro is, aki betegsége miatt több mint másfél éve tartózkodik a nyilvános szerepléstől és szavazatát az állami televízióban beolvasott közlemény szerint gyógykezelése - titokban tartott - helyén adta le.

Az új összetételű törvényhozás február 24-én tartja alakuló ülését Havannában, ekkor választják meg az államtanács tagjait és a várakozások szerint eldől az is, hogy Castro visszatér-e a hatalomba, vagy öccse, Raúl végérvényesen átveszi az ország vezetését.

Raúl Castro, miután elsőként adta le voksát egy havannai szavazókörben, nem nyilatkozott bátyja további politikai terveiről, mindössze annyit mondott, hogy az ország nagy döntések előtt áll. Részletesebb választási eredmények csak hétfő délután várhatók.