Amerika vízummentességet ad a cseheknek

MTI
2008.02.06. 16:52

Csehország és az Egyesült Államok közel került a vízummentességi szerződés véglegesítéséhez - jelentette be Richard Barth, az amerikai belbiztonsági minisztérium magas rangú képviselője szerdán Prágában. Barth, aki az illetékes cseh hivatalnokokkal tárgyalt, sajtótájékoztatóján úgy vélte: amennyiben sikerül időben üzembe helyezni az elektronikus ETA-rendszert, a csehek már az idén vízummentesen utazhatnának az Egyesült Államokba.

Az ETA internetes eszköz, amely lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy segítségével regisztrálják az Egyesült Államokba érkezőket. Barth szerint az eszközt augusztusban vagy szeptemberben kellene üzembe helyezni. Cseh-amerikai viszonylatban a vízummentesség nem azt jelenti, hogy a csehek az amerikai hivatalok engedélye nélkül utazhatnak majd Amerikába, hanem azt, hogy a beutazási feltételek enyhébbek lesznek. Az ETA-rendszeren keresztül on-line lehetőség is lesz beutazási engedélyt kérni. Az Egyesült Államok szeretné azt is elérni, hogy a beutazó külföldiek biometrikus útlevelekkel rendelkezzenek.

A csehek és az amerikaiak még tárgyalnak azokról a feltételekről, amelyek lehetővé tennék a csehek szabadabb utazását a tengerentúlra. Barth szerint a tárgyalások olyan stádiumban jutottak, hogy már nincs egyetlen olyan nyitott kérdés sem, amely veszélyeztethetné a megállapodást.