Eszter, Eliza
EUR 382,06 Ft
USD 357,81 Ft
14 °C
24 °C

A thaiföldi kormány autonómiát adna a déli tartományoknak

MTI
2008.02.12. 10:37

Az új thaiföldi kormány kész egyfajta autonómiát adni az ország maláj nemzetiségű muzulmánok lakta déli részének, ahol négy éve folytatnak gerillaharcot elszakadáspárti fegyveresek - jelentette be kedden Csalerm Jubamrung belügyminiszter.

"Szeretném megerősíteni, hogy lehetséges egyfajta autonómiát létrehozni, de először is meg kell vitatnunk, hogy milyen autonómia legyen ez" - mondta sajtótájékoztatóján az előző héten beiktatott kormány minisztere. A Malajziával határos három tartomány - Narathivat, Pattani és Jala - egy viszonylagos önállóságot élvező szultánságot alkotott, mielőtt több mint száz évvel ezelőtt Thaiföld része lett.

A terület nemzetiségű, muzulmán vallású népességének jó része úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a kormány részéről a többségi buddhista lakossággal szemben. A négy év alatt háromezer halálos áldozatot követeltek a harcok. Az elmúlt egy napban négyen haltak meg, két civil és két katona. A megfigyelők szerint radikális iszlamista csoportok hatását is mutató gerillamozgalmat Bangkok belügynek tekinti, és határozottan elutasítja a terület elszakadását.

Az önigazgatás Németországban és Kínában létező modelljei adhatnak mintát a három legdélebbi tartomány számára - mondta a miniszter, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás