Baráti irakiakat lőttek le az amerikaiak

MTI
2008.02.17. 13:52

Az amerikai erők elismerték vasárnap, hogy az al-Kaida terrorhálózat ellen harcoló irakiakat lőttek le az előző nap, tévedésből. Az incidens hatására a koalíciós erőkkel szövetséges alakulatokból távozott több mint száz ember. "Vizsgálat indult az ügyben. Mindenesetre az történt, hogy ránk nyitottak tüzet, és mi viszonoztuk azt. Szerintünk (az al-Kaida-ellenes harcosok) összetévesztettek minket másokkal, és így eshetett meg, hogy mi megöltünk közülük hármat" - mondta Brad Leighton amerikai parancsnok.

Az incidens hatására a Bagdadtól 50 kilométernyire délre fekvő Dzsorf asz-Száher szunnita település több mint száz fegyverese bejelentette, hogy többé nem hajlandó együttműködni az amerikai erőkkel. Állításuk szerint a most elveszített három emberükkel együtt az utóbbi egy hónapban már 19 társuk lett oda az amerikaiak tévedései miatt.

Az Irakot megszállva tartó amerikai erők finanszírozásában 2006 szeptembere óta legkevesebb 130 fegyveres csoport - összesen mintegy 80 ezer fővel - alakult meg az al-Kaida iraki szárnya elleni küzdelemre. "Népi bizottságoknak", "az ébredés erőinek", vagy "Irak fiainak" nevezik őket.