Bezárt a Banja Luka-i amerikai konzulátus

MTI
2008.02.22. 20:47

Biztonsági okokból bezárt az Egyesült Államok konzulátusa Banja Lukában - jelentette be a bosznia-hercegovinai amerikai nagykövet. A boszniai Szerb Köztársaságban létesült diplomáciai képviselet épületét a hét folyamán kétszer is megdobálták a Koszovó függetlensége ellen tüntetők - nyilatkozta Charles English Szarajevóban.

Mint mondta, kapcsolatba lépett a boszniai szerb hatóságokkal, de nem kapott tőlük megnyugtató biztosítékot arra nézve, hogy a jövőben nem fordulnak elő hasonló támadások.

A boszniai szerb hatóságok Koszovóval kapcsolatos nyilatkozataival kapcsolatban úgy vélekedett: a Banja Luka-i illetékeseknek óvatosabbaknak kellene lenniük abban, hogy milyen kijelentéseket tesznek. Nyilvánvaló - vélte English - , hogy a bosznia-hercegovinai események egy része a politikai retorika eredménye.

A nagykövet megerősítette, hogy Washington megkérdőjelezhetetlennek tartja Bosznia-Hercegovina egységét. A boszniai szerb parlament előzőleg elutasította, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét, és azzal fenyegetőzött, hogy népszavazást írnak ki a boszniai Szerb Köztársaság jogállásáról, azaz kiválásáról Bosznia-Hercegovinából.