Fidel Castro megerősítette öccse hatalmát

MTI
2008.02.29. 16:32

Raúl Castro rendelkezik az államelnökséghez fűződő minden jogi és alkotmányos jogkörrel, erősítette meg bátyja, a kubai elnök posztjáról nemrég távozott Fidel Castro egy pénteki írásában. "Megerősítem, hogy minden tisztségből visszavonultam, ahogy azt (múlt heti) üzenetemben is kifejezésre juttattam" - írta a kubai kommunista pártlap, a Granma internetes kiadásában megjelent cikkében.

Fidel Castro a hatalom élén eltöltött 49 év - ebből 32 év elnökség - után február 19-én öccse javára visszalépett az elnökjelöltségtől. A visszavonulásáról szóló bejelentés után találgatások kezdődtek, hogy csak látszólag mondott le a hatalomról, és valójában a háttérből irányítja Raúlt.

Fidel Castro azt írta, vele és öccsével egyaránt egyeztetett az államtanács tagjainak megválasztása előtt a parlament jelölőbizottsága. Ez Raúlnak és az ország legfőbb vezetőinek döntése volt, írta. Ugyanakkor - folytatta - ő kérte a jelölőbizottságot, hogy Leopoldo Cintra Rías és Alvaro López Miera tábornokok is szerepeljenek a jelöltek között. Rias és Miera Raúl régi szövetségesének számít. Az, hogy bekerültek az államtanácsba, sok kubai szerint arra utal, hogy a két Castro megpróbálja a hadsereg köréből szövetségesekkel megtölteni a testületet.