Bagdadba érkezett az iráni elnök

MTI
2008.03.02. 09:41

Kétnapos látogatásra Bagdadba érkezett vasárnap reggel Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Ahmadinezsád személyében első ízben jár iráni államfő a szomszédos Irakban a két ország újkori történetében. Vendéglátói, Dzsalal Talabáni iraki elnök és Núri al-Máliki kormányfő már jártak Teheránban hivatalos látogatáson.

Az iráni elnök látogatását szigorú biztonsági intézkedések előzték meg, különös tekintettel a bagdadi repülőtértől a fővárosba vezető úton, amely egy időben a legveszélyesebbek közé tartozott Irakban. Az országot megszálló amerikai hadsereg ugyanakkor közölte: nem vesznek részt az iráni államfői látogatás biztosításában.

Ahmadinezsád még megérkezése előtt az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek adott nyilatkozatban, az amerikai vádakra válaszolva hangsúlyozta: Teherán nem kíván beavatkozni Irak belügyeibe, valamennyi iraki csoportot barátjának tekinti. "Nem nevetséges-e, hogy azok, akik 160 ezer katonát vezényeltek Irakba, minket vádolnak beavatkozással?" - tette fel a kérdést az iráni elnök.