Napirenden az EU-ellenes szerb határozattervezet

MTI
2008.03.05. 15:49

A szerb parlament szerdán napirendre tűzte az Európai Unió és Szerbia közeledését Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása miatt ellenző határozattervezetet, amely kiélezte az ország jövőjéről eltérő nézeteket valló kormánypártok közötti ellentéteket. A javaslatot az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) terjesztette be, és Vojislav Kostunica nacionalista miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja (DSS), valamint a Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyaránt támogatja. Ezzel szemben Boris Tadic Európa-barát szerb elnök Demokrata Pártja (DS) és a liberális G17 Plusz párt - a DSS-szel a kormánykoalíciót alkotó két politikai szervezet - határozottan ellenzi a javaslat elfogadását.

A határozattervezet kimondja, hogy Szerbia nem folytatja tovább a közeledést szolgáló tárgyalásokat az EU-val, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád szuverenitását a függetlenségét február 17-én egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett. Szerbia - Koszovót is magában foglaló - területi egységének elismerését a további tárgyalások feltételének tekinti. A javaslat ezen kívül követeli az EU - Belgrád szerint jogsértő - koszovói missziójának (Eulex) kivonulását Koszovóból, és a terület önállóságát elismerő EU-tagországoktól döntésük visszavonását.

A tervezet napirendre tűzésével a parlamenti vita korántsem kezdődött meg, mert a Tadichoz közel álló Oliver Dulic házelnök a kormány előzetes állásfoglalását kérte, a kabinetben pedig a határozatot ellenző DS és a Mladjan Dinkic vezette G17 Plusz van többségben. Tadic elnök kedd este arra figyelmeztetett, hogy "a beterjesztett javaslat nagyon káros és veszélyes Szerbia jövőjére és arra a képességére, hogy területi egységét Koszovóban is megvédelmezhesse". A DSS szerdán előterjesztett egy új indítványt is, amely szerint népszavazáson kellene dönteni arról, hogy Szerbia Koszovóval vagy anélkül csatlakozzon-e az Európai Unióhoz.