Az EU-biztos bátorítónak nevezte eddigi havannai tárgyalásait

MTI
2008.03.08. 20:36
Bátorítónak nevezte eddigi havannai tárgyalásait az Európai Unió fejlesztési és humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa.

"Azért jöttem Havannába, hogy építő szellemű dialógusra törekedjek a kubai hatóságokkal, és örömömre szolgál, hogy képesek voltunk a párbeszédre egy sor, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, beleértve az emberi jogokat, valamint az éghajlatváltozást és a környezetvédelmet" - közölte Louis Michel, Brüsszelben közzétett szombati nyilatkozatában.

Michel eddig találkozott Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszterrel, Marta Lomas Morales külföldi beruházási és gazdasági együttműködési miniszterrel, valamint Ricardo Alarcón de Quesada nemzetgyűlési elnökkel. Megbeszélése lesz Carlos Lage Dávilával, az Államtanács egyik elnökhelyettesével is. Azt nem erősítették meg, hogy fogadná őt Raúl Castro államfő.

Michel és Roque egyaránt úgy nyilatkozott Havannában, hogy az EU-kubai kapcsolatok normalizálásának fő akadálya jelenleg a Kubával szemben 2003-ban elrendelt és azóta csupán felfüggesztett, tehát el nem törölt szankciós intézkedésrendszer. A kialakult gyakorlat szerint a felfüggesztést évente meghosszabbítják. Az unió azért rendelte el a szankciókat, mert Kubában 2003-ban bebörtönöztek 75 ellenzékit, valamint kivégeztek három személyt, akik eltérítettek egy hajót, hogy az Egyesült Államokba jussanak vele. A 75 bebörtönzött közül 55-en még mindig rács mögött vannak.

Az EU megosztott abban a tekintetben, hogy mennyire nyisson Kuba felé Fidel Castro hatalomból történt távozása után. A spanyolok a közeledést pártolják, de a britek például sokkal tartózkodóbbak. Michel most azt mondta, igyekszik majd meggyőzni az uniós