Frigyes
17 °C
25 °C

Az amerikai alelnök a Közel-Keletre utazik

MTI
2008.03.10. 20:40

Dick Cheney amerikai alelnök vasárnap a Közel-Keletre utazik, hogy megpróbáljon lökést adni az izraeli-palesztin béketárgyalásoknak, és hangoztassa a rekordmagasságú olajárak miatt érzett amerikai aggodalmakat, közölte hétfőn Washingtonban a Fehér Ház. Szaúd-Arábiát, Izraelt, Ciszjordániát, Ománt és Törökországot keresi fel, körülbelül egy hétig tart az utazása, közölte Megan Mitchell, Cheney szóvivője.

Az alelnök igyekszik majd rábírni az izraeli és a palesztin vezetőket - főként Ehud Olmert izraeli kormányfőt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt - , hogy tartsák tiszteletben vállalt kötelezettségeiket: Izrael fagyassza be a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek bővítését, a palesztinok pedig igyekezzenek megfékezni szélsőségeseiket.

Cheney igyekszik majd rávenni Szaúd-Arábiát és Ománt olajkitermelésének növelésére, Abdullah Gül török államfővel és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel folytatandó ankarai tárgyalásain pedig főként a kurd lázadók elleni, iraki területen végrehajtott török katonai akciók kérdése lesz terítéken.