Aliz
6 °C
14 °C

A kettős mérce felszámolására kéri az EU-t Tabajdi Csaba

MTI
2008.03.11. 00:02
A nemzetközi kisebbségvédelmi egyezmények megszületésének évfordulóján a régi és új EU-tagállamok közti kettős mérce befejezésére szólította az Európai Bizottságot Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EP strasbourgi plenáris ülésén, hétfőn, napirend előtti felszólalásában.

Elmondta, hogy az Európa Tanács két meghatározó kisebbségvédelmi dokumentumának, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának és a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménynek 10 éves évfordulójáról emlékezik meg az Európa Tanács.

Az Európai Bizottság a 2004-es és a 2007-es bővítési kör során csatlakozott új tagállamokon szigorúan számon kérte a koppenhágai kritériumokat, köztük mindkét egyezmény ratifikációját, mint az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételét - emlékeztetett Tabajdi az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közlemény szerint.

Ezt azonban nem csak az újonnan csatlakozott tagállamoktól kellene az EU-nak megkövetelnie, hanem azon régi tagjaitól is, amelyek a mai napig nem iktatták be jogrendjükbe, vagy alá sem írták a két konvenciót. "Franciaország, Belgium, Görögország és Luxemburg európai uniós tagállamok, de a mai napig nem ratifikálták az európai kisebbségvédelem alapját képező Keretegyezményt. Franciaország szégyenszemre alá sem írta azt. A Nyelvi Charta esetében még rosszabb a helyzet: összesen 10 ország adós a Charta elfogadásával, annak ellenére, hogy új tagállamot ennek hiányában nem is lehetne felvenni" - mondta Tabajdi Csaba.

Tekintettel arra, hogy az uniónak nincs kisebbségvédelmi norma- és ellenőrző rendszere, Tabajdi szorgalmazta, hogy a Chartát és a Keretegyezményt integrálják az Európai Unió közösségi joganyagába, az acquis communautaire-be, s a monitoring eredményeit az Európai Bizottság és az Európai Parlament jelentéseiben is hasznosítsák.

Tabajdi felszólította az Európai Bizottságot: hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával és minden tagállamtól egységesen követelje meg, hogy írják alá és ratifikálják az Európa Tanács két egyezményét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?