Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Zágráb és Podgorica Hágában rendezi területi vitáját

MTI
2008.03.12. 19:32

Horvátország és Montenegró szerdán megállapodott abban, hogy határaik kérdését, amelyet eddig ideiglenes egyezmény révén szabályoztak, a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszik.

Az adriai partvidék déli részén lévő Prevlaka-félsziget térségében húzódó szárazföldi és tengeri határvonalakat 2002-ben Horvátország és a "maradék" Jugoszlávia (Szerbia és Montenegró) "átmeneti érvénnyel bíró" jegyzőkönyvben jelölte ki.

A félszigetre, amely a Kotori-öbölnél húzódik, Zágráb és Belgrád Jugoszlávia 1991-ben bekövetkezett felbomlása után egyaránt jogot formált, de miután Montenegró levált Szerbiáról, a belgrádi követelés okafogyottá vált.

Most Zágráb és Podgorica dolga, hogy kiutat találjanak ebből a helyzetből. A két volt jugoszláv tagköztársaság bizottságot is létrehozott, hogy előkészítse a hágai bíróságnak benyújtandó keresetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?