Jolán
2 °C
4 °C

Három évi börtönre ítéltek egy német pedofil papot

MTI
2008.03.13. 21:18

Pedofília vádjával az illetékes regensburgi körzeti bíróság csütörtökön három év börtönbüntetésre ítélt egy volt katolikus papot. A 40 éves Heinrich K., a Regensburg melletti kis falu, Riekofen korábbi katolikus lelki pásztora a vád szerint éveken keresztül szexuális bűncselekményeket követett el egy ministráns fiú ellen. A pedofil bűncselekmény-sorozat kezdetekor a fiú 11 éves volt. A hivatásának gyakorlása alól a botrány kirobbanásakor felmentett pap a bíróság előtt részletes beismerő vallomást tett. Egy szakértői jelentés szerint egyértelmű bizonyítást nyert, hogy Heinrich K. pedofil hajlamokkal rendelkezik, személyiségi zavarok miatt azonban csak korlátozottan tekinthető bűnösnek. A regensburgi bíróság ezért úgy rendelkezett, hogy a volt riekofeni papot előbb meghatározatlan idejűnek mondott, de minimálisan négy évig tartó, zárt osztályon történő pszichiátriai kezelésnek vetik alá.

A vád szerint Heinrich K. tettének súlyát növelte, hogy a korábbi katolikus pap visszaeső bűnösnek számított. 1999-ben próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték, mert erőszakot követett el egy akkor 12 éves fiúval szemben. A próbaidő 2003-ban történt lejártáig nem dolgozhatott volna gyermekekkel, illetve fiatalokkal, ezt a rendelkezést azonban az illetékes egyházi hatóságok a vád szerint figyelmen kívül hagyták. A volt papot 2007 augusztusában vették őrizetbe. A mostani vád alapján 22 rendbeli szexuális bűncselekményt követett el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?