Jolán
2 °C
4 °C

Elhárult a macedón kormányválság veszélye

MTI
2008.03.15. 00:33

Elhárult a súlyos macedón kormányválság veszélye, miután a konzervatív kormánykoalíció péntek este megállapodott az ellenzéki pártokkal abban, hogy a kabinet a jövő hónapban esedékes NATO-csúcstalálkozóig hivatalban maradhat. "A jelenlegi kabinet kisebbségben fog működni a NATO-csúcsig" - közölte szűkszavúan Antonio Milosovszki külügyminiszter.

A belpolitikai válság veszélyét az idézte elő, hogy a kormánykoalícióhoz tartozó Albánok Demokratikus Pártja (DPA) csütörtökön úgy döntött: kiválik a koalícióból. Az albán kisebbséget képviselő második legnagyobb párt kilépése után 57 képviselővel rendelkeznek a 120 fős törvényhozásban.

A bejelentést megelőzően Nikola Gruevszki miniszterelnök megbeszélést tartott Branko Crvenkovszki államfővel és koalíciós partnereivel is. "Nem fogom engedni, hogy bármely politikus vagy párt (...) ártson a Macedón Köztársaság és állampolgárai érdekeinek - mondta. - Macedónia képes minden kihívással bölcsességgel, értelemmel, büszkeséggel és méltósággal szembenézni."

2001-ben a kis ország a polgárháború szélére sodródott, miután az albán nemzeti kisebbség köréből egyes csoportok fegyveres felkelést indítottak a kormány ellen. A konfliktust nemzetközi közvetítéssel rendezték.

A DPA korábbi médiajelentések szerint azt követelte a kormányfőtől, hogy állítsa le a 2001-es felkelésben részt vevő Albán Nemzeti Hadsereg (AKSh) nevű lázadószervezet korábbi tagjai ellen indított eljárást. Ezenkívül állami nyugdíjat követelt az albán háborús veteránoknak, és ragaszkodott ahhoz, hogy az albán nyelvet tegyék hivatalossá egész Macedóniában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?