A németek kiálltak Tibet jogai mellett

MTI
2008.03.16. 16:42

A tibeti erőszak beszüntetésére szólította fel a kínai hatóságokat vasárnap a német kormány. A tibeti helyzetről csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter kínai kollégájával, Jang Csie-csével. Követelte, hogy a kínai hatóságok biztosítsák a Tibetben zajló események átláthatóságát, és utalt arra, hogy az erőszak nem jelent megoldást a problémákra. Ugyanezt hangsúlyozta Angela Merkel kancellár is, aki békés és közvetlen párbeszédet sürgetett a kínai kormány és a dalai láma között.

Frank-Walter Steinmeier sajnálatosnak nevezte, hogy az összetűzések halottakat és sebesülteket követeltek. Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni az erőszak további kiszélesedésének megakadályozására. Felszólította a kínai hatóságokat, hogy garantálják az ott-tartózkodó német állampolgárok, illetve turisták biztonságát.

Tavaly hónapokig tartó feszültséget okozott Németország és Kína viszonyában, hogy Merkel Berlinben fogadta a dalai lámát. A német kormány támogatja a tibetiek igényét a vallási és kulturális autonómiára - hangoztatta Merkel, megerősítve ugyanakkor, hogy kormánya kitart az egy Kína politikája mellett, s elítél minden fajta szeparatista törekvést.