Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Vándormunkásokat mészároltak le Indiában

MTI
2008.03.18. 13:24

Hétfő éjszaka meggyilkoltak hét vándormunkást Manipur állam fővárosának egyik külső kerületében, négy további munkással kedden végeztek két különböző támadásban. Az északi Uttar Prades szövetségi államból érkezett emberek meggyilkolásáért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget. A hatóságok szerint a lázadók támadnak az ország más részéből érkező, hindi munkásokra, mert azzal vádolják őket, hogy elveszik a munkalehetőségeket a helyi lakosság elől.

Manipur szövetségi államban most támadtak először vándormunkásokra, a szomszédos Asszámban azonban már csaknem 300 vándormunkást gyilkoltak meg a szakadárok az utóbbi három évben.

A Mianmarral határos Manipurban 17 szakadár csoport harcol évtizedek óta a terület függetlenségéért vagy szélesebb körű önkormányzatáért. India északkeleti részének lázadószervezetei azt vetik a újdelhi kormány szemére, hogy kiaknázza a térség természeti kincseit, miközben alig tesz valamit a - Kína és Mianmar lakosságához etnikailag közelebb álló - helyi népesség életkörülményeinek javításáért.