Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Az EU könnyít a szerb állampolgárok vízumhoz jutásán

MTI
2008.03.26. 19:59

Az Európai Unió hamarosan lazít a Szerbiával szembeni vízumkényszeren, hogy növelje az ország EU-csatlakozásának támogatását a szerbek körében.

"Amit ajánlani tudunk, az egy, a jelenleginél sokkal kedvezőbb vízumrendszerről szóló megállapodás" - fogalmazott Dimitrij Rupel, a soros EU-elnök Szlovénia külügyminisztere a huszonhetek külügyminisztereinek e heti szlovéniai találkozója előtt.

A megállapodás szövege rövidesen elkészül - fűzte hozzá, reményét fejezve ki, hogy a felek még a május 11-én esedékes szerbiai parlamenti választások előtt aláírják a dokumentumot.

A szerbiai választásokra Brüsszelben Szerbia európai integrációjáról szóló népszavazásként tekintenek, miután a voksoláson a keményvonalas nacionalista Szerbiai Radikális Párt (SRS), a konzervatív nacionalista Vojislav Kostunica eddigi kormányfő pártja és a Boris Tadic szerb elnök vezette Európa-párti politikai erők mérkőznek meg egymással.

Szerbia már egy ideje tárgyalásokat folytat Brüsszellel a vízumkényszer további lazításáról. Ennek értelmében az üzletembereknek, kutatóknak és egyetemistáknak nem lenne szükségük engedélyre az EU-tagállamokba való beutazáshoz.