Rafael
17 °C
32 °C

Az európaiak nem akarják az amerikai rakétapajzsot

MTI
2008.03.28. 06:47

Az európaiak egyértelműen ellenzik az amerikai rakétavédelmi rendszer Közép-Európába való telepítésének tervét a Harris Interactive közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amelynek eredményét pénteken, azaz néhány nappal a NATO április 2-4-i csúcstalálkozója előtt tették közzé. Az ellenkezés különösen erős Németországban (71 százalék utasítja el, 19 százalék támogatja), Spanyolországban (61 százalék ellene és 19 mellette) és Franciaországban (58 százalék elleni, 22 támogatja). Viszonylagos többség ellenzi Olaszországban (49 százalék ellene, 35 százalék mellette) és Nagy-Britanniában (44 százalék ellene, 30 százalék mellette). Az Egyesült Államokban ezzel szemben a megkérdezettek 49 százaléka támogatja a telepítést, és csak 25 százalékuk ellenzi a France 24 televízió és az International Herald Tribune részére készült felmérés szerint.

A Moszkva által javasolt, a NATO és Oroszország által közösen telepítendő rakétavédelmi rendszer tervét ezzel szemben kedvezőbben fogadták Európában (Olaszországban 59 százalék, Németországban 48 százalék, Spanyolországban 43 százalék, Franciaországban 36 százalék támogatja. Az amerikaiak közül 39 százalék támogatja és 25 százalék ellenzi ezt a tervet.

Az Egyesült Államok által 2012-ig Csehországba és Lengyelországba telepítendő rakétapajzs terve Oroszország heves ellenállását váltotta ki. A kérdést megvitatják az április 4-i bukaresti Oroszország-NATO csúcson, majd Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök találkozóján is a fekete-tengeri Szocsiban.