Izrael tárgyalóasztalhoz ülne Szíriával

MTI
2008.03.28. 08:22

Megerősítette pénteken az izraeli kormány egyik minisztere, hogy a zsidó állam tárgyalni kíván Szíriával. "Minden erőfeszítést megteszünk, hogy Szíriát tárgyalóasztalhoz ültessük a békeszerződés aláírása érdekében" - mondta az izraeli rádióban Benjámin Ben-Eliézer. Pontosan tudjuk, mi ennek az ára, fűzte hozzá, az Izrael által 1967-ben elfoglalt, stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkra utalva, amelyet az arab ország visszakövetel magának. Az izraeli miniszter nem árulta el, sikerrel jártak-e a Szíriával való tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítések.

Izrael és Szíria Ehud Barak jelenlegi védelmi miniszter miniszterelnöksége idején béketárgyalásokat folytatott egymással - a megegyezés Barak politikai programjának egyik sarokköve volt -, de az egyeztetések 2000-ben megszakadtak, miután nem sikerült megállapodni arról, meddig terjedjen az izraeli visszavonulás. Izrael megtartott volna magának egy széles földsávot a Kineret-(Tiberias-)tó keleti partján, de Damaszkusz ezt elutasította.

A héten Ehud Olmert izraeli kormányfő azt mondta újságíróknak, hogy Izrael kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Szíriával, hogy aláírják a békeszerződést, de hozzátette, "ez nem jelenti azt, hogy látniuk kell minket egy asztalnál". A miniszterelnök előző héten úgy nyilatkozott, a Szíriával való tárgyalások folytatásának feltétele, hogy Damaszkusz hagyjon fel a libanoni Hezbollah síita szervezet és palesztin szélsőséges csoportok támogatásával.