Erzsébet
1 °C
4 °C

Izrael tárgyalóasztalhoz ülne Szíriával

MTI
2008.03.28. 08:22

Megerősítette pénteken az izraeli kormány egyik minisztere, hogy a zsidó állam tárgyalni kíván Szíriával. "Minden erőfeszítést megteszünk, hogy Szíriát tárgyalóasztalhoz ültessük a békeszerződés aláírása érdekében" - mondta az izraeli rádióban Benjámin Ben-Eliézer. Pontosan tudjuk, mi ennek az ára, fűzte hozzá, az Izrael által 1967-ben elfoglalt, stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkra utalva, amelyet az arab ország visszakövetel magának. Az izraeli miniszter nem árulta el, sikerrel jártak-e a Szíriával való tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítések.

Izrael és Szíria Ehud Barak jelenlegi védelmi miniszter miniszterelnöksége idején béketárgyalásokat folytatott egymással - a megegyezés Barak politikai programjának egyik sarokköve volt -, de az egyeztetések 2000-ben megszakadtak, miután nem sikerült megállapodni arról, meddig terjedjen az izraeli visszavonulás. Izrael megtartott volna magának egy széles földsávot a Kineret-(Tiberias-)tó keleti partján, de Damaszkusz ezt elutasította.

A héten Ehud Olmert izraeli kormányfő azt mondta újságíróknak, hogy Izrael kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Szíriával, hogy aláírják a békeszerződést, de hozzátette, "ez nem jelenti azt, hogy látniuk kell minket egy asztalnál". A miniszterelnök előző héten úgy nyilatkozott, a Szíriával való tárgyalások folytatásának feltétele, hogy Damaszkusz hagyjon fel a libanoni Hezbollah síita szervezet és palesztin szélsőséges csoportok támogatásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?