Szilvia
5 °C
16 °C

Tibeti tüntetők behatoltak az ENSZ nepáli képviseletére

MTI
2008.03.28. 09:33

Csaknem tucatnyi Tibet-párti tüntető átmászott pénteken a nepáli ENSZ-képviselet falán és ülősztrájkba kezdett, hogy a világszervezet beavatkozását kérje a himalájai tartományban kitört zavargások után. A Nepálban élő tibetiek szinte naponta tiltakoznak, amióta márciusban megkezdődtek a tüntetések a tibeti fővárosban, Lhászában, hatóságok több száz olyan embert - közöttük szerzeteseket - tartóztattak fel, akik az ENSZ-képviselet felé tartottak.

Egyes tüntetőkön diákegyenruha van és "szabad Tibet" feliratú transzparenseket tartanak. Egy másik táblán "Állítsátok meg a kulturális népirtást Tibetben" felirat olvasható. A fal külső oldalán a rendőrség több tucatnyi tüntetőt vett őrizetbe 20 perccel azután, hogy a diákok átmásztak a falon. Az ENSZ-képviselet egyelőre nem reagált a történtekre.

Nepál, ahol 1959 óta több mint 20 ezer tibeti él, nem engedélyezi az emigránsok Kína-ellenes megmozdulásait. Kína Nepál kulcsfontosságú kereskedelmi partnere és a nepáli gazdaság fő támogatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?