Valter
16 °C
31 °C

Szerb nemzetiségű rendőrökre lőttek Észak-Koszovóban

MTI
2008.03.28. 11:22

Ismeretlen támadók rálőttek szerb nemzetiségű rendőrökre, akik egy ellenőrzőpontnál teljesítettek szolgálatot Koszovó északi részén, közölte pénteken a helyi rendőrség. Senki sem sebesült meg a Kosovska Mitrovicától északra elkövetett támadásban. A lövéseket egy albánok lakta falu, Kosutovo felől adták le félautomata fegyverből, közölte a rendőrségi szóvivő. A rendőrök viszonozták a tüzet. A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) megerősítették jelenlétüket a helyszínen.

Észak-Koszovóban feszült a helyzet azóta, hogy a pristinai parlament a múlt hónapban kinyilvánította Koszovó függetlenségét. A volt dél-szerbiai tartomány északi részén él a 120 ezres koszovói szerbség közel fele.

Néhány nappal ezelőtt Kosovska Mitrovicában a Koszovó függetlenségét ellenző szerbek összetűzésbe keveredtek a tartományt igazgató ENSZ-misszió (UNMIK) rendőreivel és KFOR-katonákkal. A zavargásokban egy ENSZ-rendőr életét vesztette, több tucat rendőr és KFOR-katona, valamint több mint száz szerb megsebesült.