Ágnes
-5 °C
2 °C

Izrael megszüntet ötven útzárat Ciszjordániában

MTI
2008.03.30. 16:28
Izrael beleegyezett, hogy megszüntet mintegy ötven útzárat Ciszjordániában - közölte az amerikai külügyminisztérium vasárnap, miután Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter találkozott Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel Jeruzsálemben.

"Izrael vállalta, hogy csökkenti a forgalom és a mozgás akadályait Ciszjordániában, és ennek kezdeteként megszüntet ötven útzárat, továbbá azonnali intézkedéseket hoz az ellenőrző pontok fejlesztésére" - hangzik az amerikai külügyminisztérium közleménye. Rice szombat este kezdte meg egy hónapon belül második látogatását Izraelben, hogy megpróbálja kimozdítani a holtpontról az izraeli-palesztin békefolyamatot. Vasárnap Barakkal előbb négyszemközt tárgyalt, majd eszmecseréjükbe bevonták Szalám Fajjád palesztin miniszterelnököt is. Az utóbbi tanácskozás célja az volt, hogy megegyezésre jussanak a palesztinok mindennapi életét javító lépésekről Ciszjordániában.

Izrael beleegyezett abba is, hogy javítja a szabad közlekedés lehetőségeit az észak-ciszjordániai Dzsenínben és környékén. Barak a közelmúltban hagyta jóvá mintegy hatszáz palesztin rendőr telepítését Dzsenínbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!