Ágnes
-5 °C
2 °C

Javult az Egyesült Államok népszerűsége

MTI
2008.04.02. 06:50

Több év romlás után enyhe javulás állt be az elmúlt évben az Egyesült Államok külföldi megítélésében, de továbbra is a kedvezőtlen vélemény a több, állapította meg a BBC Világszolgálatának felmérése. A rádióállomás 34 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei azt mutatják, hogy 2007-ben az előző évinél négy százalékkal többen ítélték meg kedvezően azt a befolyást, amit az Egyesült Államok a világra gyakorol. A válaszolók átlag 35 százaléka vélekedett így. Átlagosan 47 százalék volt az ellenkező véleményen, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal. Ugyancsak a felmérésben részt vevők 35 százaléka alkot kedvező képet Oroszországnak a világban betöltött szerepéről, míg az Európai Unióéról 52, Kínáéról 47 százalékuk.

A legnagyobb arányban Kenyában, a Fülöp-szigeteken, Izraelben, Nigériában, Ghánában és Közép-Amerikában vélekednek kedvezően az USA szerepéről. Mexikóban, Argentínában, Indiában és Oroszországban voltak a legkevesebben jó véleménnyel az Egyesült Államokról.

Az ország népszerűsége Irak 2003-as megszállása után kezdett zuhanni. A felmérésben részt vevő szakemberek véleménye szerint elképzelhető, hogy a közelgő elnökválasztásnak tudható be az Egyesült Államokról alkotott kép változása, mondta Steven Kull, a Marylandi Egyetem kutatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!