Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Javult az Egyesült Államok népszerűsége

MTI
2008.04.02. 06:50

Több év romlás után enyhe javulás állt be az elmúlt évben az Egyesült Államok külföldi megítélésében, de továbbra is a kedvezőtlen vélemény a több, állapította meg a BBC Világszolgálatának felmérése. A rádióállomás 34 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei azt mutatják, hogy 2007-ben az előző évinél négy százalékkal többen ítélték meg kedvezően azt a befolyást, amit az Egyesült Államok a világra gyakorol. A válaszolók átlag 35 százaléka vélekedett így. Átlagosan 47 százalék volt az ellenkező véleményen, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal. Ugyancsak a felmérésben részt vevők 35 százaléka alkot kedvező képet Oroszországnak a világban betöltött szerepéről, míg az Európai Unióéról 52, Kínáéról 47 százalékuk.

A legnagyobb arányban Kenyában, a Fülöp-szigeteken, Izraelben, Nigériában, Ghánában és Közép-Amerikában vélekednek kedvezően az USA szerepéről. Mexikóban, Argentínában, Indiában és Oroszországban voltak a legkevesebben jó véleménnyel az Egyesült Államokról.

Az ország népszerűsége Irak 2003-as megszállása után kezdett zuhanni. A felmérésben részt vevő szakemberek véleménye szerint elképzelhető, hogy a közelgő elnökválasztásnak tudható be az Egyesült Államokról alkotott kép változása, mondta Steven Kull, a Marylandi Egyetem kutatója.