Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tibet-párti tüntetők felmásztak a Golden Gate-re

MTI
2008.04.07. 23:17

Tibet-párti tüntetők felmásztak a San Franciscó-i Golden Gate hídra hétfőn, két nappal azelőtt, hogy az olimpiai láng a városba érkezik.

A kínai jogsértések ellen tiltakozó tüntetők egy tibeti zászlót és két transzparenst feszítettek ki a város jelképének számító híres építményen.

A hírtelevíziók élő közvetítésben mutatták, amint három tüntető felmászott a híd tartókábelein. "Egy világ, egy álom, szabad Tibet" - volt olvasható az autóforgalom felett talán tíz méterrel lobogó egyik transzparensen, a másik felirat a "Szabad Tibet"-et éltette.

A nyugati parti San Francisco lesz az olimpiai láng útjának egyetlen észak-amerikai állomása, ahol London és Párizs után szintén nagy tüntetésekre számítanak. A hétfői párizsi váltófutás a fáklyával káoszba fulladt: a szervezők arra kényszerültek, hogy lerövidítsék a menet útvonalát, és a fáklya (amit egyszer el is oltottak a tüntetők) végül egy biztonsági buszban szállítva ért célba.

San Franciscóban sok Tibet-párti gyűlést és virrasztást tartottak az utóbbi hetekben, és hasonló rendezvények várhatók a következő két napban is. A tervek szerint 80 fáklyavivő fogja végigvinni a lángot egy 10 kilométeres szakaszon a San Francisco-öböl partján.