Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valószínűleg Ri Mjong Bak pártja győzött a dél-koreai választásokon

MTI
2008.04.09. 12:40

Az első exit poll eredmény szerint Ri Mjong Bak államfő konzervatív pártja többséget szerzett a dél-koreai parlamentben a szerdán lezajlott választásokon. A helyi közszolgálati rádió szerint az elnök Nagy Nemzeti Pártja legalább 154 (legfeljebb 178) helyhez jut a 299 fős nemzetgyűlésben. A választások előtt rendezett felmérések is a Nagy Nemzeti Pártot mutatták ki a nemzetgyűlési választások legfőbb esélyeseként. A liberális Egyesült Demokratikus Pártnak 75-93 hely juthat az egykamarás parlamentben az említett exit poll eredmény szerint. Ennek a pártnak volt a legnagyobb frakciója a kelet-ázsiai állam korábbi törvényhozó testületében. A részvételi arány 50 százalék alatt maradt, ami Dél-Koreában nagyon alacsonynak számít. Hivatalos eredmények csak csütörtökön (közép-európai idő szerint) késő délutánra, kora estére várhatók.

Ha az első exit poll eredmény helyesen jelzi előre a végeredményt, a februárban hivatalába lépett elnök nagy lehetőséget kap pártjának parlamenti többségével az általa kilátásba helyezett gazdaságélénkítő reformok végrehajtására. A dél-koreai gazdasági növekedés a lassulás jeleit mutatja a korábbi évek szédületes iramú növekedése után.