Jácint
16 °C
31 °C

Európa-ellenes a szerb közvélemény egy felmérés szerint

MTI
2008.04.09. 21:14

Alapvetően EU- és NATO-ellenes a szerb közvélemény döntő többsége egy szerdán ismertetett felmérés szerint, s ez igen rossz hír az Európában demokratikusnak nevezett pártok számára a jövő hónapban esedékes szerb parlamenti választás előtt.

A Politikum nevű közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése kimutatta, hogy a szerb állampolgárok 71,3 százaléka mondana nemet egy olyan EU-tagságra, amelynek feltétele Koszovó függetlenségének elfogadása. A Politikum tavaly október óta végez felméréseket, s ez idő alatt az "EU-tagságot Koszovóért" ügyletet elutasítók aránya 70,2 és 75,1 százalék között ingadozott Szerbiában.

A legfrissebb felmérés szerint a NATO-tagság ellen van a megkérdezettek 67,1 százaléka, s csupán 18,1 százalék mond rá igent. A csatlakozás pártolóinak tábora tavaly október óta csaknem hét százalékkal csökkent. Az EU koszovói missziójának létrehozását a megkérdezettek 42 százaléka semmi szín alatt sem tartja elfogadhatónak, 32,6 százalék pedig azt mondta, hogy megbékél vele, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján kerül rá sor.