Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Európa-ellenes a szerb közvélemény egy felmérés szerint

MTI
2008.04.09. 21:14

Alapvetően EU- és NATO-ellenes a szerb közvélemény döntő többsége egy szerdán ismertetett felmérés szerint, s ez igen rossz hír az Európában demokratikusnak nevezett pártok számára a jövő hónapban esedékes szerb parlamenti választás előtt.

A Politikum nevű közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése kimutatta, hogy a szerb állampolgárok 71,3 százaléka mondana nemet egy olyan EU-tagságra, amelynek feltétele Koszovó függetlenségének elfogadása. A Politikum tavaly október óta végez felméréseket, s ez idő alatt az "EU-tagságot Koszovóért" ügyletet elutasítók aránya 70,2 és 75,1 százalék között ingadozott Szerbiában.

A legfrissebb felmérés szerint a NATO-tagság ellen van a megkérdezettek 67,1 százaléka, s csupán 18,1 százalék mond rá igent. A csatlakozás pártolóinak tábora tavaly október óta csaknem hét százalékkal csökkent. Az EU koszovói missziójának létrehozását a megkérdezettek 42 százaléka semmi szín alatt sem tartja elfogadhatónak, 32,6 százalék pedig azt mondta, hogy megbékél vele, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján kerül rá sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!