Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az erős euró miatt több kokain áramlik Európába

MTI
2008.04.12. 10:56

Az eurónak a dollárral szembeni erősödése hozzájárulhat ahhoz, hogy csökken az Egyesült Államokba irányuló kokain mennyisége, míg Európában emelkedik - jelentette ki Brüsszelben John Walters, az amerikai kábítószer-ellenes szolgálat vezetője. Walters elmondta, hogy az Egyesült Államokban nőtt a kokain ára, miközben csökkent a tisztasága. Európában ugyanakkor több lett a drogból, mert a kábítószer-kereskedők is hasznot húznak a valuták árfolyamának változásából. Aggodalommal szólt arról, hogy megnövekedett a Kolumbiából Venezuelán és Nyugat-Afrikán keresztül Európába beáramló kokain mennyisége. A hosszú távú megoldás az lehet azoknak az országoknak, amelyeknek az amerikaiaknál jobb kapcsolataik vannak Hugo Chávez venezuelai elnökkel, hogy szóba állnak az elnökkel és meggyőzik a kereskedés leállításának szükségességéről. Az amerikaiak célja nem az, hogy az Egyesült Államokból Európába irányítsák a kokaint, hanem ennek a kábítószercsempészetnek a felszámolása - mondta Walters.

Hozzátette: "Számos találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az euró befolyása és ereje mögött a kokain európai ára áll. Sokkal jövedelmezőbb euróban üzletelni és jobb a valuta átváltása is". Az Európai Unió szóvivője nem kommentálta a kijelentést, de az bizonyos, hogy az elmúlt egy évben az euró 20 százalékkal lett erősebb az amerikai dollárral szemben. Az amerikai dollár ugyanakkor sokat veszített értékéből többek között az amerikai gazdaság teljesítményének csökkenése, a kamatok alacsony mértéke, valamint a hitelválság miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?