Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

1300 iraki katonát bocsátottak el

Független Hírügynökség
2008.04.13. 18:47
Az iraki vezetés elbocsátott 1300 katonát, amiért nem teljesítették kötelességüket a bászrai fegyveresek elleni harcban. Az iraki kormány március végén kezdett támadást a síita harcosok ellen. Az akció során több száz iraki rendőr és katona szökött meg vagy állt át a másik oldalra."A katonák ellen sok panasz érkezett, nem teljesítették a kötelességüket" - mondta a szóvivő a bászrai és kuti harcokról.

A katonai akciót elsősorban Muktada al-Szadr síita vallási vezető hadserege ellen indították március 25-én. Az iraki biztonsági erők és a síita fegyveresek közti összecsapásokban 700 ember halt meg. Március 30-án a vallási vezető visszahívta harcosait az utcákról, cserébe a kormány megígérte, hogy felfüggeszti a rajtaütéseket. A harcok április 6-án újultak ki, miután az iraki és amerikai fegyveres erők tankokkal és páncélozott járművekkel vonultak utcára a síita milicisták ellen. Azóta Bagdad síita negyedeiben mintegy 90 ember halt meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?