Huba
19 °C
33 °C

Hiába vonult a szlovák követség elé a Pannon Gárda

2008.04.19. 19:05

Mintegy kétszázan tiltakoztak szombat délután a Benes-dekrétumok ellen a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épülete előtt.

Az úgynevezett Pannon Nemzeti Gárda által szervezett demonstráción a szónokok arról beszéltek, hogy világszerte több szlovák konzulátus előtt követelik magyar szervezetek a Benes-dekrétumok eltörlését.

A megjelent szervezetek képviselői azt hangoztatták: az Európai Unió és a magyar kormány eddig nem tett eredményes lépéseket azért, hogy a dekrétumokat eltöröljék. A szervezők tiltakozó petíciót akartak átadni a szlovák nagykövetség képviselőinek, azonban azt senki nem vette át.

Közölték: az ezer aláírással megerősített petíciót ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz juttatják el. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlóakt lengető tömeg többször skandálta: Vesszen Trianon!. A tüntetésen mintegy száz tagjával képviseltette magát a Magyar Gárda.

A nagykövetség épületét a rendőrség kordonnal vette körül, azon belül rohamrendőrök álltak. A demonstráció - amelyhez 21 szervezet csatlakozott - nem sokkal fél hét után békésen ért véget, rendőri intézkedés nem történt.

A szlovák külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában hangot adott nyugtalanságának, hogy több magyar szervezet Szlovákia több nagykövetsége elé tiltakozást hirdetett meg a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni meghurcoltatásait a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő, a pozsonyi parlament által tavaly ősszel megerősített Benes-dekrétumok ellen.