Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iskolákat gyújtottak fel Afganisztánban

MTI
2008.04.22. 13:21

Szélsőséges iszlamisták felgyújtottak két koedukált iskolát keddre virradóra Kabul közelében, közölte az afgán rendőrség. A tanintézeteket éjszaka támadták meg az afgán fővárostól 50 kilométerre délre fekvő Logar mezőváros peremén Afganisztán ellenségei, amely kifejezés a rendőrség szóhasználatában a tálibokat jelenti. Az első iskolánál a támadók félholtra verték és megkötözték az igazgatót, mielőtt felgyújtották volna a nyolcosztályos oktatási intézményt. Az épület teteje beomlott.

Csaknem ugyanebben az időben egy másik iskolát is lángra lobbantottak a közelben. A kiérkező rendőröknek és a helyi lakosoknak sikerült eloltaniuk a tüzet, ezért mindössze egy osztályterem és az igazgatói iroda égett ki. "Szintén vegyes iskola volt, ahol a fiúk délelőtt, a lányok délután tanulnak" - mondta a rendőrség illetékese.

Tálib felkelők kedden magukra vállalták egy iskolaigazgató és két tanár néhány nappal ezelőtti elrablását is. A pedagógusokat az ország középső részén fekvő Gazni tartományban, a tálibok egyik fellegvárában hurcolták el fegyveresek. A vegyes iskolák és tanáraik a fundamentalista tálibok kiemelt célpontjai, mert 1996 és 2001 közötti kormányzásuk alatt a lányok nem járhattak iskolába Afganisztánban.