Gusztáv
3 °C
7 °C

Iskolákat gyújtottak fel Afganisztánban

MTI
2008.04.22. 13:21

Szélsőséges iszlamisták felgyújtottak két koedukált iskolát keddre virradóra Kabul közelében, közölte az afgán rendőrség. A tanintézeteket éjszaka támadták meg az afgán fővárostól 50 kilométerre délre fekvő Logar mezőváros peremén Afganisztán ellenségei, amely kifejezés a rendőrség szóhasználatában a tálibokat jelenti. Az első iskolánál a támadók félholtra verték és megkötözték az igazgatót, mielőtt felgyújtották volna a nyolcosztályos oktatási intézményt. Az épület teteje beomlott.

Csaknem ugyanebben az időben egy másik iskolát is lángra lobbantottak a közelben. A kiérkező rendőröknek és a helyi lakosoknak sikerült eloltaniuk a tüzet, ezért mindössze egy osztályterem és az igazgatói iroda égett ki. "Szintén vegyes iskola volt, ahol a fiúk délelőtt, a lányok délután tanulnak" - mondta a rendőrség illetékese.

Tálib felkelők kedden magukra vállalták egy iskolaigazgató és két tanár néhány nappal ezelőtti elrablását is. A pedagógusokat az ország középső részén fekvő Gazni tartományban, a tálibok egyik fellegvárában hurcolták el fegyveresek. A vegyes iskolák és tanáraik a fundamentalista tálibok kiemelt célpontjai, mert 1996 és 2001 közötti kormányzásuk alatt a lányok nem járhattak iskolába Afganisztánban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!